Sfeervol concert als afsluiting van jubileumjaar Dr. Schaepmanharmonie

Tubbergse harmonie viert 100-jarig jubileum op zaterdag 10 december
30 november 2022
B-orkest dr. Schaepmanharmonie sluit jubileumjaar af met schitterend kerstconcert bij de Meulenhof
4 januari 2023
Laat alles zien

Sfeervol concert als afsluiting van jubileumjaar Dr. Schaepmanharmonie

Op zaterdag 10 december gaf de Tubbergse Dr. Schaepmanharmonie ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum een concert voor de inwoners van Tubbergen en overige muziekliefhebbers. Het werd een waar spektakel met een zeer divers programma waarin het orkest onder leiding van Stefan Blaak en de slagwerkgroep onder leiding van Jaap Hazewinkel zich van hun allerbeste kant lieten zien.

De avond werd aan elkaar gepraat door presentator Karel Tijhuis, oud-muzikant en -voorzitter van de Dr. Schaepmanharmonie. Op vakkundige en geheel eigen wijze nam hij het publiek mee door het programma.

Het concert werd geopend met het stuk Toccata, waarna wethouder Bekhuis namens het college van de gemeente Tubbergen het woord nam. Ze wees op de onmisbare rol van een muziekvereniging in een dorpsgemeenschap. Bij veel gelegenheden is de harmonie hoorbaar en zichtbaar en luistert daarmee evenementen op. Ze overhandigde een cheque als blijk van waardering en deze werd in ontvangst genomen door voorzitter Petra Kramer. Petra heette de bezoekers welkom en gaf daarna het woord weer aan Karel Tijhuis.

Het orkest vervolgde het concert met het klezmerwerk Mazeltov. Bij klezmer hoort natuurlijk de klarinet en in dit geval werd de hoofdrol op klarinet vertolkt door Erik Roelofs. Ook waren er solo’s voor Roy Lammerink op altsaxofoon en Stan Lucas op trompet. Hierna volgden de eerste bijdragen van de gastzangeressen Josefien en Charlotte Stoppelenburg. Josefien zong het prachtige Liebst du um Schönheit van Mahler en aansluitend liet zus Charlotte in de Habanera uit de opera Carmen van Bizet horen waarom zij een wereldwijd gevraagd sopraan is. Het blokje met de gastzangeressen werd afgesloten met het stuk El Desdichado van Camille Saint-Saëns, waarbij de zussen begeleid werden door Martijn Blaak op de vleugel. Onder de toepasselijk naam Brothers & Sisters treden ze vaker op, dan uiteraard ook met Stefan Blaak naast zijn broer aan de vleugel.

Daarna was het de beurt aan de slagwerkgroep. Zoals van hen gewend werd het weer een waar spektakel. Het eerste stuk Stick kick werd uitgevoerd met bezemstelen en was een lust voor het oog. Dit werd gevolgd door carnavalsklanken in Ritmo del Rio en het blokje werd afgesloten met Cambio Battala. Mooi en zeer muzikaal uitgevoerd.

Als laatste werk voor de pauze werd Jungle Fantasy uitgevoerd door zowel orkest als slagwerkgroep. Een mooie solo op de dwarsfluit werd gespeeld door Silke Oude Elberink. Het oerwoud kwam zeer dichtbij en de ritmische klanken namen bezit van de tot concertzaal omgetoverde sporthal.

Het eerste deel van de programma werd afgesloten met het huldigen van liefst 8 jubilarissen. Voor hun 12,5-jarig jubileum werden gehuldigd Anna Pol, Marit v/d Berg, Stan Lucas, Silke Oude Elberink en Henk Pol. Twee leden werden gehuldigd voor hun 40-jarig lidmaatschap, namelijk Anne Marie Brügging en Rik Hulshof. Tenslotte werd René Koopman gehuldigd voor zijn 50-jarig jubileum. Allen werden toegesproken door Petra Kramer en bedankt voor zowel hun muzikale inbreng als het vele vrijwilligerswerk voor de vereniging. Een mooie speld en een terecht applaus was hun beloning. Een zeer speciaal moment volgde daarop, met Gerard Tassche in de hoofdrol. Gerard werd namelijk benoemd tot erelid van de Dr. Schaepmanharmonie. Hij is al ruim 60 jaar lid, heeft ruim 40 jaar in het bestuur gezeten en is nog steeds een zeer actief lid. Er gaat bijna geen repetitie van orkest of slagwerkgroep voorbij of Gerard is aanwezig. Daarnaast is hij contactpersoon voor de muziekschool, de gemeentelijke federatie en zorgt hij al jaren voor het beheer van het instrumentarium. Een meer dan terechte beslissing dus van het bestuur om Gerard in het zonnetje te zetten.

Het tweede deel van het programma startte met een korte toespraak van Jack Stolp, die namens de Overijsselse Bond van Muziekgezelschappen zijn felicitaties overbracht en een cheque overhandigde. Aansluitend werd het programma vervolgd met Spinning wheel. Dit bekende werk van Blood, Sweat and Tears kende een prachtige trompetsolo die op indrukwekkende wijze werd ingevuld door Jan Geuke. Het werk dat daarna gespeeld kende opnieuw een solist, in dit geval Martijn Blaak die op de vleugel zijn virtuositeit toonde in het stuk Hexentanz. Hij werd hierbij begeleid door het orkest, en een staande ovatie was zijn beloning. Spektakel en muzikaal geweld was te horen in het stuk Hummel gets the rockets uit de film The Rock. Met veel energie uitgevoerd door het orkest, ondersteund door een met enkele slagwerkers uitgebreide ritmesectie. En een mooie trompetsolo uitgevoerd door Stan Lucas. De solist diende zich daarna weer aan. René Koopman speelde op trombone, begeleid door het orkest, het prachtige She’s like the swallow, een oud volksliedje uit Newfoundland. Hij zette hiermee op zeer muzikale en overtuigende wijze zijn eigen jubileum luister bij.

Daarna was het weer de beurt aan de slagwerkgroep. Het stuk Villains of the west werd een muzikaal toneelstuk met veel actie en zelfs een schietpartij. In An African Impression werden Afrikaanse ritmes en geluiden vertolkt, een mooi contrast met het voorgaande stuk.

Het programma werd vervolgd met The girl from Ipanema, gezongen door Charlotte en Josefien Stoppelenburg en begeleid door het orkest. Josefien Stoppelenburg nam de microfoon ter hand en zong, wederom onder begeleiding van het orkest, het meeslepende Je suis malade. De prachtige ballade werd met veel gevoel gezongen.

De grote finale bestond uit het een medley van bekende nummers van Queen. Met daarin ook weer een mooie rol voor de dames Stoppelenburg.

Daarmee kwam een eind aan een mooie avond die, afgaande op het veelvuldige en enthousiaste applaus van het talrijke publiek, maar ook de reacties tijdens de after party, zeker geslaagd mag worden genoemd. De Dr. Schaepmanharmonie kijkt daarmee terug op een jubileumjaar waarin het zich op verschillende manieren heeft laten zien en horen aan de gemeenschap van Tubbergen en wil graag haar sponsoren bedanken zonder wie dit alles niet mogelijk was geweest. Overigens gaat de vereniging nog in de herkansing tijdens de komende carnavalsoptochten, want door het niet doorgaan van de optocht dit jaar is de opening van het jubileumjaar nu de afsluiting. De muzikanten zullen zich dan ook extra mooi en origineel gaan laten zien.