100-jarige muziekvereniging Dr. Schaepmanharmonie druk bezig met voorbereidingen voor jubileumevenement ´Tubbigs Talent´

100 jaar Dr. Schaepmanharmonie
13 april 2022
Dr. Schaepmanharmonie viert 100-jarig jubileum
29 juni 2022
Laat alles zien

100-jarige muziekvereniging Dr. Schaepmanharmonie druk bezig met voorbereidingen voor jubileumevenement ´Tubbigs Talent´

Op zaterdag 2 juli presenteert de Dr. Schaepmanharmonie haar eerste jubileumactiviteit genaamd ´Tubbigs Talent´. Vele artiesten uit Tubbergen en omstreken verzorgen tijdens dit evenement een geweldig live-optreden op het Raadhuisplein in Tubbergen. Zij staan dan onder begeleiding van het orkest van de Dr. Schaepmanharmonie en de band Request. De avond zal tevens op een spectaculaire wijze aangevuld worden door de slagwerkgroep van de Dr. Schaepmanharmonie. 

 

Er is de afgelopen tijd hard gewerkt om gestalte te geven aan de avond. De harmonie heeft voor dit evenement een band geregeld en ook zijn voor deze gelegenheid een aantal arrangementen geschreven. De voorbereidingen voor dit concert zorgen bij de deelnemers van dit evenement voor een euforisch gevoel niet alleen omdat dit het eerste concert zal zijn in de reeks jubileumactiviteiten, maar ook omdat het voor de muzikanten van de dr. Schaepmanharmonie het eerste officiële optreden is na het coronavirus. 

 

Een tipje van de sluier

Het muziekprogramma wordt gezien het 100-jarig jubileum feestelijk ingevuld. De organisatie wil nog niet te veel verklappen maar een tipje van de sluier willen ze wel alvast oplichten. Nummers van onder andere Adele, Ilse de Lange en de Dijk zullen voorbij komen. Daarnaast zal projectband Request ook een deel van haar eigen repertoire ten gehore brengen. 

 

Deel II 

Tijdens dit 100-jarige jubileumjaar zal in de komende maanden de geschiedenis van deze vereniging stukje bij beetje langskomen. Onlangs verscheen het eerste deel van de rubriek over de historie van de Dr. Schaepmanharmonie, waarin het ontstaan van de muziekvereniging werd beschreven. Nu volgt deel twee. 

 

Na de Tweede Wereldoorlog leed door een gebrek aan financiële middelen de vereniging een kwijnend bestaan, totdat in 1957 de heren Kienhuis en Benerink een poging deden de vereniging een nieuw leven in te blazen. Men zette een grootse actie op touw die zowel de benodigde financiën als enthousiasme opbrachten. Vervolgens werd er in 1959 de drumband opgericht en de heer N. Künz werd benoemd als directeur voor de hele vereniging. De oprichting van de drumband ging echter niet zonder slag of stoot. Het bestuur was in eerste instantie in de overtuiging dat de drumband te veel geld zou gaan kosten. Andere reportages uit het verleden tonen aan dat er naar de drumband werd gekeken als een ´ongedisciplineerde afdeling´ en dat ´de drumband haar bestaansrecht moet bewijzen´.  Met de komst van de heer Hondebrink hebben de leden van de drumband het laatstgenoemde dubbel en dwars gedaan. In latere krantenartikelen schreef men immers dat de drumband van de Dr. Schaepmanharmonie qua muzikale prestaties duidelijk in de lift zit. Amper 15 jaar later, behaalde dezelfde drumband, zelfs het landskampioenschap in de ere-afdeling. Vandaag de dag bestaat de slagwerkgroep uit een tal van enthousiaste slagwerkers waardoor het bestaansrecht geenszins in twijfel gebracht hoeft te worden. 

 

Dit was het tweede deel van de rubriek over de historie van de Dr. Schaepmanharmonie. In het volgende deel komt de uitbreiding van het instrumentarium en deelname aan concoursen aan bod.