Honderdjarige Dr. Schaepmanharmonie viert jubileum met bewoners van Borgstaete

Dr. Schaepmanharmonie viert 100-jarig jubileum
29 juni 2022
Tubbergse harmonie viert 100-jarig jubileum op zaterdag 10 december
30 november 2022
Laat alles zien

Honderdjarige Dr. Schaepmanharmonie viert jubileum met bewoners van Borgstaete

TUBBERGEN –  Eerder vierde de muziekvereniging Dr. Schaepmanharmonie haar honderdjarige jubileum al tijdens het grandiose concert op 2 juli jl. op het dorpsplein in Tubbergen. Nu bracht het A-orkest van de jubilerende muziekvereniging haar muzikale klanken afgelopen dinsdag 6 september ten gehore in de tuin van de Borgstaete. De Dr. Schaepmanharmonie laat zich geregeld zien in het dorp en draagt ook graag een warm hart toe aan de bewoners van de Borgstaete door middel van een muzikale uitvoering. Het orkest onder leiding van dirigent Stefan Blaak verzorgde met een afwisselend repertoire – van traditionele marsen tot en met muziek van populaire artiesten zoals Phil Collins en Ilse de Lange- een plezierige en feestelijke avond.

 

 

Deel III

Tijdens dit honderdjarige jubileumjaar zal in de komende maanden de geschiedenis van deze vereniging stukje bij beetje langskomen. Onlangs verscheen het tweede deel van de rubriek over de historie van de Dr. Schaepmanharmonie, waarin de oprichting van de drumband werd besproken. Nu volgt deel III, waarin de gebeurtenissen rond de jaren vijftig en zestig worden besproken.

Eén van de hoogtepunten in de jaren ‘50 was de aanschaf van nieuw instrumentarium in 1957. Mede dankzij dit nieuwe instrumentarium durfde men het aan in 1960 om voor het eerst op concours te gaan. Dit was niet zonder succes: via concoursen in Zieuwent, Achterveld, Duiven en Montfoort bereikte men -steeds met promotie en tweemaal met lof- de afdeling uitmuntendheid. In 1967 vond de omschakeling van fanfare naar harmonie plaats. Met een gedeeltelijke nieuwe bezetting ging de harmonie in 1968 weer op concours, ditmaal in de laagste afdeling maar mocht wegens sublieme resultaten direct een afdeling overslaan. In Hoogland behaalde de harmonie vervolgens het hoogste aantal punten van het hele concours en daarmee voor het eerst in haar geschiedenis de bonds wimpel. Het jaar daarop werd deze prestatie in een hogere afdeling herhaald. Ook in 1970 behaalde de harmonie in Achterveld succes met wederom een bondswimpel en promotie naar uitmuntendheid. In 1968 is de majorettegroep opgericht en kwamen er nieuwe uniformen. De oprichting van de majorettegroep maakte de dr. Schaepmanharmonie overal een graag geziene gast, de majorettes brachten immers een showelement in het korps. Daar waar destijds concoursen een jaarlijks terugkerende activiteit waren, is dat vandaag de dag wel anders. Het orkest is in 2018 -na een lange tijd- weer op concours geweest en won daar een eerste prijs in de vijfde klasse.