Dirigent Kimmy Reef neemt afscheid

Dr. Schaepmanharmonie geeft sprankelend najaarsconcert
3 december 2019
Concert als passend afscheid voor dirigente Kimmy Reef
28 januari 2020
Laat alles zien

Dirigent Kimmy Reef neemt afscheid

Kimmy Reef: 'ik wilde ruimte voor mezelf maken'. Foto Lenneke Lingmont

Na elf jaar dirigentschap bij de Dr. Schaepmanharmonie, neemt Kimmy Reef morgen tijdens het nieuwjaarsconcert in de Pancratiusbasiliek afscheid. Tijd voor iets nieuws, zowel voor haar als voor het orkest.

WOUKE GERRITSMA

Ze had het zeker nog naar haar zin, maar dirigente Kimmy Reef begon in de zomer na te denken over haar carrière en wat het beste voor het orkest is. “Ik wilde ruimte voor mijzelf maken, kijken wat er op mijn pad komt. Ik hoop dat zich nieuwe kansen aandienen. Er was niet één moment dat ik besloot te stoppen, het was een natuurlijk proces”, vertelt de Hengelose. “Misschien is het ook een kans voor het orkest, dacht ik. Nieuw bloed om een stap verder te zetten.”

Reef is actief bij een flink aantal orkesten en bands in de regio. De Dr. Schaepmanharmonie was de eerste waar ze na haar afstuderen in 2009 als dirigente aan de slag ging. “Het is je eerste echte club, dat maakt het afscheid extra bijzonder.”

Toen het besluit eenmaal genomen was, werd het bestuur ingelicht. “Het is erg jammer, maar je weet dat het moment ooit gaat komen”, zegt secretaris Ronald aan de Stegge. Hij roemt vooral Reefs manier van aansturen. “Kimmy weet elke muzikant, ongeacht niveau of leeftijd, te bereiken. Ze brengt haar aanwijzingen op een manier die niet bot of boos is. Ervoor zorgen dat iedereen zijn aandacht erbij houdt, echt een gave.”Balans

In oktober vertelde Reef het nieuws van haar vertrek ook aan de muzikanten. Zij roemt op haar beurt de gave van het orkest om harmoniemuziekstukken perfect uit te voeren. Zowel Aan de Stegge als Reef vertellen dat de balans tussen prestatie, plezier en vrijblijvendheid goed in de gaten wordt gehouden bij het orkest. Zo vervelen muzikanten die fanatiek bezig willen zich niet en worden minder gedreven leden in hun waarde gelaten. Tijdens een van de laatste repetities draaide het er vooral om, om de laatste puntjes op de i te zetten.

Een specifiek hoogtepunt kiezen uit die elf jaren, is haast niet te doen. “We hebben zó veel gedaan. Ik denk bijvoorbeeld aan onze samenwerkingen met bands en koren, de aanloop naar een concours waar we aan meededen. Mijn eerste jubileumconcert met de Dr. Schaepmanharmonie was in 2012, dat was erg leuk. In 2018 speelden we op een festival. Daar werk je met z’n allen een hele periode naartoe.”Klassiekers

Het optreden tijdens het nieuwjaarsconcert van zondag heeft een klassieke tint. Naast klassiekers van onder andere Bach, wordt het optreden aangevuld met twee harmoniestukken. Zoals gebruikelijk mag iedereen vrij inlopen voor het optreden. “We vragen wel om een vrije gift, voor de reparatie van de basiliek”, legt Aan de Stegge uit.

De nieuwe dirigent, Stefan Blaak uit Harbrinkhoek, zal het stokje letterlijk van Reef overnemen tijdens het optreden. Zij zal dan onder zijn begeleiding een stuk spelen op de saxofoon, samen met de muzikanten van saxofoonensemble Samoen.Pianist

Na het nieuwjaarsconcert zal de harmonie beginnen met Blaak te leren kennen en de repertoires op elkaar af te stemmen. Blaak is pianist, Reef saxofonist. Naast de ‘vaste nummers’ als het paasoptreden, gaat het orkest repeteren voor een bijzondere opvoering op 13 juni. “Dat is in het kader van 75 jaar vrijheid”, legt Aan de Stegge uit. “Het college van burgemeester en wethouders van Middelaar in Limburg en een muziekvereniging van daar komen naar Tubbergen. Ze willen Tubbergen bedanken voor de zending levensmiddelen die ze na de oorlog ontvingen.”

Het optreden in de Pancratiusbasiliek Tubbergen begint zondag om 15.00 uur. Toegang is gratis.