Concert als passend afscheid voor dirigente Kimmy Reef

Dirigent Kimmy Reef neemt afscheid
20 januari 2020
Oud ijzeractie 20 juni 2020
8 juni 2020
Laat alles zien

Concert als passend afscheid voor dirigente Kimmy Reef

Vorige week zondag 19 januari hield de Dr. Schaepmanharmonie uit Tubbergen een concert in de Pancratiusbasiliek. Het klassiek getinte concert was tevens het laatste wapenfeit van vertrekkend dirigente Kimmy Reef. Om 15.00 ving het concert aan met het gedragen stuk St. Florian Choral, en na het de statige Entry March uit het Zwanenmeer van Tchaikovsky was het de beurt aan de eerste solist van de middag. Carlijn Brügging op hoorn vertolkte op prachtige wijze het werk Romanza van Mozart.

Samoen Muzikale gast dit concert was saxofoonensemble Samoen. Op sopraan-, alt, tenor- en baritonsax werden in twee sets enkele stukken gebracht waarbij iedere saxofonist afwisselend ook zo’n beetje elk van de saxen bespeelde. Mooie samenklanken en technisch uitstekend uitgevoerd. Een afwisselende mix van toegankelijke stukken werd door het publiek op waarde geschat.

Het concert vervolgde met Ave Verum van Mozart en het harmoniestuk Voice of the Vikings. In deze vertelling over de avonturen van de Vikingen was een deel waarbij de orkestleden lieten horen ook over vocale kwaliteiten te beschikken.

Een volgend intermezzo werd voor rekening genomen door fluitiste Silke Oude Elberink en pianiste Jasmijn ter Denge. Op prachtige wijze speelden zij het stuk Chaconne van Yiruma.

Daarna was het weer de beurt aan het orkest dat verder ging met bekende klassieke melodieën. Beginnend met de overbekende Barcarolle van Offenbach. In het stuk Canzone van Frescobaldi voor koperkwintet en orkest werd de solo gespeeld door Niels Heerdink, Jonathan Pol en Stan Lucas op trompet en René Koopman en Ellen Engbers op trombone. Na de Spaanse Dans uit het Zwanenmeer van Tchaikovsky en Arioso van Bach (met de solo op fluit gespeeld door Silke Oude Elberink, Elsbeth Bossink en Tineke Zandstra) was het de beurt aan dirigente Kimmy Reef om een solostuk op de sopraansaxofoon te spelen. Dit stuk, Oblivion van Piazzola, werd voor deze gelegenheid gedirigeerd door Stefan Blaak, Kimmy gaf het stokje daarbij symbolisch over aan Stefan.

Klarinettist Erik Roelofs nam daarop het woord. Hij bedankte Kimmy voor elf jaar prettig en muzikaal repeteren en concerteren. Hij prees Kimmy om haar vermogen om te gaan met alle muzikanten in het orkest, ongeacht leeftijd, talent of muzikale voorkeur. Namens alle muzikanten van het orkest bood hij een glazen kunstwerk aan.

Als slotstuk werd de Hongaarse dans nr. 5 van Brahms gespeeld, en na een hartelijk applaus van het publiek togen de muzikanten met genodigden naar het raadscafé van het Oale Roadhoes.

Afscheid

Hier werd onder het genot van een hapje en drankje nog nagekletst over het concert en de breed gedeelde mening was dat het uitstapje naar de klassieke muziek een succes was. Voorzitter Petra Kramer pakte de microfoon en in een kort overzicht haalde zij herinneringen op aan de mooie momenten van de afgelopen elf jaar. Ook zij roemde de kwaliteiten van Kimmy dat zij naast haar muzikale inbreng ook een grote invloed heeft gehad op de positieve sfeer in het orkest, zowel tijdens repetities als optredens. Ze overhandigde aan Kimmy namens de gehele vereniging een bronzen beeld van een dirigent en een fotoboek met een verzameling foto’s van de afgelopen jaren. Beide

cadeaus werden dankbaar in ontvangst genomen en in haar dankwoord kwam Kimmy ook nog terug op enkele herinneringen. Ze bedankte muzikanten en bestuur voor de prettige samenwerking.

Nieuwe dirigent Na de aankondiging van Kimmy Reef afgelopen september dat ze de Dr. Schaepmanharmonie zou gaan verlaten is een selectiecommissie bestaande uit leden van het orkest aan de slag gegaan met drie kandidaten. Na de proefdirecties en gesprekken is uiteindelijk de keuze gevallen op Stefan Blaak. Deze inwoner van Harbrinkhoek is een bekende in de muziekwereld, hij is dirigent van enkele orkesten in de regio maar ook vooral van Pianoduo Blaak, waarmee hij samen met zijn broer Martijn internationaal beroemd is. De Dr. Schaepmanharmonie is erg blij dat een ervaren, kundig en enthousiast dirigent als Stefan het stokje heeft overgenomen en ziet erg uit naar de samenwerking. Stefan zal op 1 april as. officieel in dienst treden.

Tot die tijd zal Jan Geuke de repetities leiden en samen met Jan zal er ook op 28 maart een concert gegeven worden. Dit zal plaatsvinden in de balkonzaal van het Oale Roadhoes. Verder details hierover volgen vanzelf.