100 jaar Dr. Schaepmanharmonie

Gezocht: Tubbigs Talent
22 februari 2022
100-jarige muziekvereniging Dr. Schaepmanharmonie druk bezig met voorbereidingen voor jubileumevenement ´Tubbigs Talent´
9 juni 2022
Laat alles zien

100 jaar Dr. Schaepmanharmonie

 

Na 100 jaar is de Dr. Schaepmanharmonie nog steeds een bruisende muziekvereniging, waar gezelligheid en speelplezier de boventoon voert.

Sinds 100 jaar verzorgt de Dr. Schaepmanharmonie een onmisbare muzikale omlijsting bij belangrijke festiviteiten in en buiten de gemeente Tubbergen. Daarnaast laat zij de inwoners regelmatig genieten van haar eigen concerten. Dit jaar wordt gevierd dat de vereniging 100 jaar bestaat. De Dr. Schaepmanharmonie wil alle inwoners in de gemeente Tubbergen en omstreken de mogelijkheid geven om te kijken en te luisteren naar alles wat de Dr. Schaepmanharmonie te bieden heeft. De officiële start van dit jubileum jaar stond gepland op 23 januari tijdens het nieuwjaarsconcert, welke helaas niet kon doorgaan wegens de toen geldende corona maatregelen. Niettemin zijn het bestuur en de leden van de muziekvereniging druk bezig met de voorbereidingen van de komende activiteiten.

 

Agenda jubileumjaar 2022

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum wordt er een tweetal concerten aangeboden aan de inwoners van Tubbergen en omgeving.

 

2 juli 2022: jubileumconcert ´Tubbigs Talent´

Op zaterdag 2 juli 2022 staat de eerste editie van ´Tubbigs Talent´ gepland. Tijdens dit muzikale spektakel wat zal plaatsvinden op het dorpsplein in Tubbergen, wordt dit keer aandacht besteed aan de combinatie tussen live muziek en live zang. Lokale zangers en zangeressen verzorgen in samenwerking met de muziekvereniging een optreden. Aanvang concert: 20.00 uur.

 

10 december 2022: jubileumconcert in Sportcentrum de Vlaskoel
Een ander hoogtepunt van ons jubileumjaar wordt het concert op zaterdag 10 december, welke zal plaatsvinden in Sportcentrum de Vlaskoel. Tijdens deze avond wordt er een zeer gevarieerd en uitgebreid programma afwisselend ten gehore gebracht door orkest en slagwerkgroep. Het concert begint om 20.00 uur. Komt allen!

 

 

Deel 1

Tijdens dit 100-jarige jubileumjaar zal in de komende maanden de geschiedenis van deze vereniging stukje bij beetje langskomen. Nu volgt deel 1.

Zoals het vaandel van de vereniging met trots vermeld is het oprichtingsjaar van de Dr. Schaepmanharmonie 1922. De oprichting van de toen nog Dr. Schaepmanfanfare was echter niet eenvoudig. Het ontbrak aan de nodige instrumenten, er was geen geld en bovenal niemand die de muzikale leiding op zich kon nemen. Desalniettemin hebben muziekliefhebbers kosten nog moeite gespaard om een muziekvereniging op te richten. Inwoners uit Tubbergen verleenden daarbij financiële steun en met dat geld konden de eerste leden op bruiloften en partijen spelen. Kennelijk was dit een groot succes, want ze stonden al gauw bekend als de ‘Brulften Bloazers’. Al gauw werd er gerepeteerd in hotel Kemperink onder uitstekende leiding van de heer B. Koopman. Aan een harmonie werd nog niet gedacht, het bleef een fanfare. Tot 1940 beleefde het korps een ontwikkeling zoals meerdere korpsen in die tijd, met enkele hoogtepunten maar vooral in de crisisjaren diverse dieptepunten. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ebde de belangstelling voor de muziekvereniging weg. Redenen voor feest en muziek was er niet meer. Wel waren er gelukkig leden die kostbare koperinstrumenten van de vereniging voor betere tijden wilden bewaren en op veilige plaatsen diep onder de grond begroeven. In 1946 werd de draad weer opgepakt en de muzikanten gingen verder. De vereniging leed tot 1957 door gebrek aan financiële middelen nochtans een kwijnend bestaan.

Dit was het eerste deel van de rubriek over de historie van de Dr. Schaepmanharmonie. In het volgende deel komt aan bod hoe een aantal bestuursleden de vereniging nieuw leven weten in te blazen en wordt de oprichting van de drumband besproken.