HomeBestuurCommissiesNieuwsA-orkestB-orkestSlagwerkgroepMajorettesBlokfluitgroep

agendarepetitietijdenLid worden?vacaturesOud papierFoto's

Welkom op de nieuwe website van de Dr. Schaepmanharmonie uit Tubbergen.

Historische achtergrond van de Dr. Schaepmanharmonie Tubbergen

Al in 1909 werd op een concours in Almelo gesproken van een Tubbergsche Muziekvereeniging welke was opgericht op 14 december 1905 maar gezien het weinig historisch materiaal is weinig bekend over deze muzikale jaren in Tubbergen.
Formeel is 1922 het oprichtingsjaar van de Dr.Schaepmanharmonie. De muziekvereniging ontwikkelde zich van een groep muzikanten die met name bij festiviteiten voor de vrolijke noot zorgden het zogenaamde balbloasen tot een volwaardige muziekvereniging. De roep om meer organisatie kwam. Deze moest zorgen voor leden, instrumenten maar ook deskundige leiding. In 1957 werd na ups en downs een nieuwe start gegeven met een grote instrumentenaktie. Rond deze tijd werd ook de oorspronkelijke fanfare omgezet in een harmonie-orkest. In 1959 werd ook een drumband toegevoegd aan de vereniging en de echte uniformen kwamen in 1960. De muziek was een begrip geworden in de Tubbergse gemeenschap door deelname aan de verschillende rondgangen, feesten en concoursen. In de periode 1970 tot midden jaren 80 was er zelfs een Tiroler Kapel actief die menig feest met vrolijke Tiroler klanken kwam versterken. Op dit moment is de vereniging met ongeveer 100 leden een zeer jonge vereniging waarin naast de majorettegroep,  het slagwerkensemble en het harmonie-orkest ook veel aandacht wordt besteed aan de muzikale jeugd. Naast de taak om nieuwe jonge leden op te leiden worden zij snel binnen de vereniging opgenomen in de afzonderlijke onderdelen; het jeugdorkest of de jeugdslagwerkgroep die allen onder deskundige muzikale leiding staan. Met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar is de vereniging superjong en berekent op haar muzikale toekomst. Binnen Tubbergen vervult zij nog immer een onmisbare muzikale omlijsting bij belangrijke festiviteiten dan wel laat zij de inwoners genieten van haar eigen concerten en optredens.

Hampsink.com